Általános szerződési feltételek


Kérlek figyelmesen olvasd el a szerződési feltételeket, mert a fotózáson való részvétellel automatikusan elfogadod őket!

Szolgáltatásom portréfotózás Én(Szolgáltató) képeket készítek rólad(Ügyfél), amennyiben eljössz a fotózásomra.

Szerződésen kívül, a való életben egyébként Vendégnek vagy Megrendelőnek hívlak, mert ez a megnevezés sokkal szimpatikusabb és jobban is fedi a valóságot, de jogilag a vendég  vagy megrendelő szó nem lenne helyes. Talán ez a szerződés sem az, de távol áll tőlem, hogy jogi szempontból nézzek a portréfotózási kapcsolatra, ami abszolút személyes és bizalmi mindkettőnk részéről.

A honlapon szereplő aktuális portréfotózási csomagokra tudsz jelentkezni, fotózáson ezek feltételei szerint részt venni, igény esetén előzetes egyeztetés folyamán kibővíteni/szűkíteni az adott csomagokat, ezáltal az ár változtatására a jogomat fenntartom. 

Én köteles vagyok a tőlem telhető legjobb minőségű szolgáltatást nyújtani neked, és az általad választott csomagban vállalt feltételeket teljesíteni, amit egyébként szerződéstől függetlenül is megteszek, és ha ezt teljesítettem, akkor Te pedig köteles vagy a fotózás ellenértékét számla ellenében készpénzben, vagy utalással kiegyenlíteni.

 

A honlapon szereplő aktuális csomagok tartalmára garanciát vállalok

Az átadott képek minőségére, darabszámára, átadás határidejére, a fotózás időtartamára és az odafigyelésre rád, mint vendég, stb...
A garancia ezen felül vonatkozik arra is, hogy ha a fotózás után a képek válogatásakor esetleg nem találsz olyan képet, ami tetszene, amit szívesen használnál, akkor nem kell fizetned a fotózásért. Ebben az esetben nem fogom a képeket retusálni, hiszen úgysem használnád, és nem is adom át őket. Így ezeket a képeket nem használhatod fel semmilyen formában. (Nagyjából évente egy ilyen eset fordul elő ezért ez inkább megnyugtatásként szerepel itt, ha félsz, hogy rólad nem lehet jó képet csinálni.)
Ha viszont tudtál választani képeket, és én azokat ki is retusáltam és átadtam, akkor a reklamáció csak a retusra vonatkozhat (lejjebb találod a retusálás szabályait), és a fotózás díját már köteles vagy kifizetni.

Csak azokat a képeket adom át, amiket kiválasztottál retusálásra, nyers, utómunka nélküli képet semmi esetben sem adok át.

A képeket (hacsak a csomagban nem szerepel kifejezetten egyéb) kizárólag digitális formában adom át JPG formátumban, eredeti, nagy méretben, vízjel (logó) nélkül. Ha szükséged van kisebb méretű képekre is, akkor jelezd és felár nélkül elküldöm kisebb méretben is.

Az elkészült feldolgozott, retusált és nyers képeket a saját számítógépemen illetve külső tárhelyemen megörzöm, hiszen a saját munkám, szerzői jogom fűződik a képekhez (szerzői jogról később olvashatsz még).
A képeket később újra fel tudom tenni neked, ha esetleg nálad elvesznének (tönkremegy a gép, amin tároltad, elveszik a pendrive, stb.), nem tudom vállalni viszont, hogy ezt életem végéig bármikor, kötelezően megteszem.

 

Referencia

A rólad készült képeket a saját munkáim, ezért fenntartom a jogot a használatukra, hogy saját weboldalamon, közösségi oldalamon használjam őket.

Ezek a felületek elsősorban, de nem kizárólag:
Saját honlap: www.gyoriakos.hu
Instagram oldal: https://www.instagram.com/gyoriakos_photography/

Offline alatt azt értem, hogy néhány portrét nyomtatva kiteszek a stúdióban, nyomtatott anyagokra elhelyezhetem, stb. Itt kisebb dolgokra gondolok, referenciakártya, névjegy, ilyesmi. Ha valami nagyobb dologra használnám, mint például magazin megjelenés, ami várhatóan sok emberhez eljut, akkor természetesen megkereslek és az engedélyed nélkül nem teszem ki a portrédat.

Retusálás

A képeket feldolgozva, retusálva fogod megkapni. A minőségi retusálás időigényes, ezért nem lehet helyben, a fotózás után megvárni, a képeket később fogom elküldeni neked a csomagban vállalt átadási határidőn belül. (Kivétel ez alól a helyben képkidolgozást tartalmazó csomag! )

A retusálás alapvetően a bőrhibák javítását jelenti.
Ami az arcodhoz tartozik, pl. anyajegy, szeplő, ránc, maradandó sérülés, azok hozzád tartoznak, és ha személyesen találkozol valakivel akkor is látják, ezért azokat nem minden esetben tüntetem el. (Amennyiben azt kéred, eltüntetem.) Azokat javítom, amire akár egy jó smink is képes, illetve amik úgyis el fognak múlni: apró bőrhibák, piros foltok, pattanások, borotválkozási sérülések, macskakarmolások…

Fontos, hogy a bőr textúrája megmarad, nem “mosom el” a bőröd, mintha porcelánbaba lennél.

A rutin és odafigyelés ellenére előfordulhat, hogy például múlóban lévő pattanást anyajegynek nézek és ott hagyom, vagy épp fordítva, leszedek egy anyajegyet, amit nem kellett volna. Ha ilyet észreveszel, akkor szólj és természetesen díjmentesen ki fogom javítani!

A retusálásba nem tartozik bele a háttér cseréje, átszínezése, ruha, hajszín, szemszín módosítása, az alak megváltoztatása, vékonyabbra „igazítása”, egyik képről a másikra átrakni a mosolyt / frizurát, mert pont úgy lenne jó, stb…

 

Szerzői jog, és felhasználási jog

A szerzői jog a szerző (jelen esetben fotós) elidegeníthetetlen joga, ezt átruházni, eladni, lemondani róla nem lehet (1999. évi LXXVI. törvény).
Ezért jogilag Te, az Ügyfél a fotózáson készült képekre a fotózás ellenértékének kifizetése után felhasználási jogot szerzel, és nekünk Felhasználási szerződést kell kötnünk. Ezt itt találod lent, a fotózáson való részvétellel automatikusan elfogadod a Felhasználási szerződést is.

 

 


Felhasználási szerződés

 

Én, a Szolgáltató az elkészült portékat az Általános szerződési feltételek szerint felhasználhatom saját vállalkozásomhoz, marketing célra.
Te, az Ügyfél az elkészült portrékat korlátlanul használhatod magáncélra (pl. önéletrajz, társkeresés, közösségi oldalak profilképe, modellkedés esetén portfólió céljára, stb...), illetve saját vállalkozásodban marketing célra (honlapodon, közösségi médiában, arculati elemeiden, hirdetéseidben, stb...).

A szerzői jogi törvény szerint a szerzőt megilleti a neve feltüntetésének joga a mű mellett, magyarul kötelező feltüntetni a szerzőt. A mai online világban ez nem mindig kivitelezhető, így ha használod a portrédat például facebook kommunikációban, akkor megköszönöm, ha odaírod a nevem (honlapom), de nem várom el.
Viszont nagyobb dolgok esetében, például ha cikket írsz egy (akár online, akár nyomtatott) magazinnak, vagy könyved jelenik meg és ezeknél használod az általam készített portrét, akkor kérlek, tüntesd fel a nevem és honlapom címét.
Korábban naivan azt gondoltam, hogy a nagy magazinok odafigyelnek a szerzők feltüntetésére, de sajnos csalódnom kellett (igen, a legnagyobbakban is), ezért Téged kérlek, hogy figyelj erre. Külön megköszönöm, ha a megjelenésekről küldesz egy fotót (online esetében képernyőmentést), ezt én is szívesen megosztom, hiszen büszke vagyok rá / Rád.

 

Amit egyikünk sem tehet:

Egyik fél sem használhatja a képeket a másik fél előzetes, írásbeli engedélye nélkül úgy, hogy abból közvetlen jövedelme származzon. Ez alatt azt kell érteni, hogy például nem nyomtathatjuk a fotókat bögrékre, amit aztán eladunk, vagy nem tölthetjük fel egy stockfotó oldalra, ahonnan utána rendszeres jövedelem érkezne belőle.
A törvény erre ezt mondja:
„Ha e törvény másképp nem rendelkezik, a szerzőt a mű felhasználására adott engedély fejében díjazás illeti meg, amelynek – eltérő megállapodás hiányában – a felhasználáshoz kapcsolódó bevétellel kell arányban állnia.

Ha ilyesmit szeretnél, akkor azt jelezd, és megbeszéljük a felhasználási feltételeket, ugyanígy ha én nyomtatnék bögréket a portréddal (nem fogok), akkor én is megkereslek Téged.
Természetesen ez nem vonatkozik arra, ha mondjuk az ügyfeleidnek ajándékba szeretnél adni egy bögrét (hogy a példánál maradjak), amin szerepel a portréd.

 

A kapcsolódó törvényt itt találod:

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=99900076.TV